FUNDACJA POMOCY DLA SZPITALA W ZAWIERCIU AUXILIUM IM. DR HENRYKA WNUKA

FUNDACJA AUXILIUM

SZPITAL POWIATOWY W ZAWIERCIU

Czy wiesz, że...

Strona główna » Czy wiesz, że...

wielkość tekstu:A | A | A

Przy okazji koncertów fundacji „AUXILIUM” pozyskuje środki finansowe na zakup aparatury medycznej dla Szpitala Powiatowego w Zawierciu. Przez lata działalności zakupiono sprzęt o wartości ponad 1000 000 zł.

Inne ciekawostki:
  • W dniu 22 kwietnia 2017r. Odbył się jubileuszowy 25 koncert „Wiesław Ochman i Jego Goście”. Zorganizowany na rzecz Fundacji „AUXILIUM. Jak corocznie sala zawierciańskiego MOK „CENTRUM” wypełniła się kompletem publiczności oklaskującej zaproszonych przez Mistrza Ochmana artystów oraz orkiestrę Filharmonii Zabrzańskiej pod dyrekcją Zbigniewa Chrzanowskiego. Zebrane przy tej okazji środki finansowe wsparły działania Fundacji. Prowadzący koncert Wiesław Ochman bardzo szybko i łatwo nawiązał kontakt z zawierciańską publicznością. Jego liczne, barwne i często zabawne opowieści, związane z przedstawionymi utworami i jego twórcami, wytworzyły niepowtarzalną atmosferę na sali. Poprowadzona przez niego „Zawierciańska Romantica”, wykonana przez wszystkich artystów, zakończyła ten wspaniały wieczór.
  • Idea organizacji koncertów charytatywnych zrodziła się dwadzieścia pięć lat temu w gronie przyjaciół – mecenasa Jana Klisiaka, doktora Henryka Wnuka – Prezesa Fundacji „AUXILIUM” oraz Jarosława Świtały, artysty Opery Śląskiej. Zwrócili się oni do Mistrza Ochmana z tą propozycją, a on ją zaakceptował. Pierwszy koncert odbył się w 1993 roku. Od tego czasu nieprzerwanie, corocznie Wiesław Ochman zaprasza do Zawiercia swoich gości – artystów scen operowych z całej Polski. Koncerty te na stałe wpisały się w życie kulturalne miasta. W dowód wdzięczności za tę charytatywną działalność, władze miasta nadały Wiesławowi Ochmanowi tytuł Honorowego Obywatela Miasta Zawiercie (1998r.), a sala widowiskowa Miejskiego Ośrodka Kultury „Centrum” od 2005 roku nosi Jego imię. Decyzją Rady Miasta z dnia 28.03.2012r. Wybudowane w centrum miasta rondo otrzymało nazwę „Rondo Wiesława Ochmana”.

01

Zakup aparatury i sprzętu medycznego respiratorów, pulsoksymetrów

02

Zakup aparatury i sprzętu medycznego dla pracowni USG, EKG i RTG